Konštitučné
typy podľa tradičnej čínskej medicíny
Nakoľko
strava je hneď po spôsobe myslenia najdôležitejším faktorom ovplyvňujúcim
fyzické zdravie, umožňuje program určiť konštitučný typ človeka a
odporučiť preň vhodné a nevhodné potraviny na základe skúseností
tradičnej čínskej medicíny.
Po
kliknutí na voľbu Konštitučné typy TČM v ráme skupín
symptómov sa zobrazí nasledovné okno:
Ak
ste už počas konzultácie Konštitučný typ zisťovali a zaevidovali do
konzultácie, pri opakovanom otvorení okna sa obnovia voľby zašktrnutia
podľa zaevidovaného konštitučného typu (KT). Ak ste KT už zisťovali,
ale ešte ste ho nezaevidovali, zaškrtnutia sa obnovia podľa vašich
predchádzajúcich volieb. Nakoniec sa ešte zaškrtnú automaticky
charakteristiky zodpovedajúce v konzultácii zaevidovaným diagnózam a
symptómom.
Určenie
konštitučného typu nie je striktné, človek môže byť zmiešanou
formou viacerých typov.
V
hornej časti okna sú charakteristiky jednotlivých typov. Zaškrtávaním
položiek - kritérií, ktorým diagnostikovaný človek vyhovuje sa vypĺňa
stĺpcový graf symbolizujúci zhodu s daným typom.
Obrázok
vyššie ukazuje najväčšiu zhodu s typom "studený" (na 80%) a
"suchý" (na 64%).
Minimálna
zhoda pre zápis - určuje hranicu zhody v percentách, po prekročení
ktorej bude typ zapísaný do konzultácie. Obsluha však môže každý typ
nezávisle na hodnote percentuálnej zhody zaškrtnúť (zapíše sa do
konzultácie) alebo odškrtnúť (nezapíše sa do konzultácie). Podľa obrázku
sa zapíšu do konzultácie typy studený a suchý.
Pri
zápise zaevidovať do konzultácie prislúchajúce symptómy a diagnózy
- pri zaškrtnutí tejto voľby sa spolu s konštitučným typom zaevidujú
do konzultácie aj zaškrtnutým charakteristikám zodpovedajúce diagnózy
a symptómy, čo urýchli diagnostiku.
Zapísať
do konzultácie - kliknutím na toto tlačidlo sa vybrané typy zapíšu
do konzultácie ako jeden fyzický symptóm. V prípade, ak je človek zmiešanou
formou viacerých typov, budú charakteristiky aj stravovacie odporúčania
skombinované.
V
poli Strava budú v konzultácii postupne zapísané odporúčania
pre jednotlivé typy, pričom ku každému typu bude zapísané percento
zhody s charakteristikou typu. V poli Poznámka budú zapísané jednotlivé
kritéria aj s hodnotou [ANO] alebo [NIE], podľa toho, či ste to ktoré
kritérium zaškrtli alebo nie.
Upraviť
- pomocou týchto tlačidiel môžete upraviť texty jednotlivých konštitučných
typov.
Druhy
potravín podľa TČM - kliknutím na tento text sa zobrazí text s
potravinami rozdelenými podľa jednotlivých teplotných vlastností.
>>>
|